BENIDORM

 

Käyntikohteet, nähtävyydet Benidormissa

Torre Punta del Cavall: 1600–luvulta peräisin oleva puolustustorni, joka sijaitsee Sierra Heladan luonnonpuistossa, heti merenpinnan yläpuolella.

Tossal de la Cala: Vanha iberialainen kauppapaikka ja satama n. 300-100 eKr. Alueella on mäen päällä joitakin vanhoja kyseisiltä aikakaudelta peräisin olevia rakennuksia.

El Mirador de la Punta del Canfali: Kahden rannan välissä sijaitseva näköalapaikka palveli ennen linnoituksena kaupungin hyökkääjiä vastaan. Kutsutaan myös Välimeren parvekkeeksi (Balcon del Mediterraneo).

Voisitko mielessä kuvitella, miten aikoinaan puolustettiin kaupunkia algerialaisia ja iberialaisia vastaan.

Santa Ana:n ja San Jaime:n kirkko: Rakennettu vuosina 1740 ja 1780. Sijaitsee Canfali–mäen huipulla, vanhassa kaupungissa, lähellä ”Välimeren parveketta”

Plaza del Castillo ennen (kuva)

…ja nyt (kuva)

Parque de L’Aigúera on pitkä julkinen neoklassiseen tyyliin rakennettu puisto, jonka suunnitteli arkkitehti Ricardo Bolfill. Puisto on keskellä kaupunkia, vanhankaupungin tasolla ja erottaa näin Playa Levanten ja Ponienten puolet toisiinsa. Puistossa on kaksi amfiteatteria, joissa on erilaisia tapahtumia ympäri vuoden.

Benidormin musiikkifestivaalit pidetään Julio Iglesias – amfiteatterissa kesäkuun aikoihin.

Benidormilla on myös todellisia luonnon ihmeitä niille, jotka rakastavat maisemaa ja luonnollista matkailua. Cala Mas Pas koostuu hienosta kultaisesta hiekasta, ja siinä on erittäin hiljainen ympäristö, lähes tyypillinen neitsyt- rannalle. Toisaalta La Almadrassa, joka sijaitsee Sierra Heladan juurella, näet erittäin houkuttelevia kiteisiä vesiä sukellusta harrastaville.

Kallio – Cala la Almadra (kuva)

Vapaa-aika Benidormissa taataan myös eri huvipuistoissa.

Terra Mítica on yksi Iberian niemimaan tärkeimmistä huvipuistoista. Joka vuosi se saa tuhansia kävijöitä, jotka haluavat aloittaa suuria seikkailuja Välimeren muinaisimmilla sivilisaatioilla. Terra Natura tai Mundomar on niille, jotka suosivat pitkiä kävelyretkiä, kasvien rodeoita ja eläinlajeja kaikkialta maailmasta. Niille, jotka haluavat pulahtaa, Aqualandia Benidormin altaat ja diat ovat toinen hyvä vaihtoehto.

Historiaa

Benidormista on löydetty roomalaisten ja iberialaisten rakennelmien jäännöksiä, jotka pystytään liittämään ajalle ennen 1300-lukua.

Tosin, virallisesti, Benidorm perustettiin vuonna 1325, kun amiraali Bernardo de Sarriá antoi kaupungille virallisen kylä–arvonimen ja rakensi Benidormiin linnoituksen.

Amiraalista löytyy seuravaa tietoa:

Bernardo Sarria (alkuperäinen nimi ”Bernard Sarria”) (Sarria, 1266 – Xativa, 1335) oli aatelismies, sotilas ja diplomaatti, amiraali Aragonian kruunun alla sekä paroni Polop.

Bernardo de Sarriàn perhe tuli Sarriàn kaupungista, joka oli yksi Barcelonan kunnan alueen kaupungeista.

Hän oli sotilas Vidal de Sarrian (voitokas kuningas Jaakko I Aragonialaisen mahdin vahvistamisessa Valencian alueella)

Amiraalin  tehtävissä 1323-1327.Bernardo de Sarriàn aikomuksena oli kansoittaa kristittyjä hyödyntämään termien voimavaroja ja tukemaan linnoituksia.

Alueen maakunnan pohjoisrannikolla oli erittäin tärkeää hallita islamilaisia ​​ sekä alueen asukkaita että mereltä tulleita.

Vuonna 1330 Alfonso IV: n vallan aikana vanha sotilas käski laivueen tarkistamaan Gibraltarin salmea. Marokko ja sieltä mahdollisesti Espanjaan rantautuvat viholliset olivat huolettanut häntä.

Linnoituksesta ja varatoimenpiteistä huolimatta merirosvot hyökkäsivät Benidormiin vuosina 1410 ja 1448.

Vuoden 1448 hyökkäyksessä suurin osa kylän asukkaista myytiin orjuuteen, mikä johti alueen hetkelliseen autioitumiseen.

Vuodesta 1666 alkaen Benidormin puolustuksia parannettiin ja samalla rakennettiin kastelukanavia alueelle, mikä edisti alueen kansoittumista.

Benidormin asukaslukua lisäsi entisestään 1700–luvun alussa.

1717 luettiin kaupungissa 216 naapuria. Väkiluku jatkoi kasvua, kiitos kalastukseen. Verkolla kalastettiin tonnikalaa ja siinä hommassa asukkaat olivat erinomaisia.

Muutamasta sadasta perheestä vuosisadan alussa tuli n. 3000 perheen yhteiskunta vuosisadan loppuun mennessä.

1800–luvun alkupuolella alkaneen Iberian niemimaan sodan aikana Napoleonin joukot tuhosivat kaupungin linnoituksen täysin.

1950–luvulta alkaen kaupunkia alettiin muuttaa mahdollisimman turistiystävälliseksi alkaen hyvin suunnitelluista teistä ja kävelykaduista, jotka rakennettiin seuraamaan rantaviivaa.

Benidorm 1960 – luvulla (kuva)

Siitä lähtien alkoi voimakas siirtyminen perinteisistä elinkeinoista (kuten kalastaminen ja maanviljely) kohti palveluyhteiskuntaa.

Tämä palveluyhteiskuntaan siirtyminen johti kaupungin nopeaan rikastumiseen. Vuonna 1967 Alicanten lentokenttä alkoi vastaanottaa ensimmäisiä charter-lentoja muualta Euroopasta.

Nykyään Benidormia kutsutaan Espanjan New Yorkiksi sen pilvenpiirtäjistä johtuen Tänne on rakennettu Euroopan isoin – 50 kerroksinen hotelli.

Hotelleja ja toimistoja noissa pilvenpiirtäjissä enimmäkseen onkin. Tosin kerrotaan että osa noista korkeuksiin pyrkivistä rakennuksista ovat tyhjillaan, vaikka turisteja on kadut täynnä.

Turistien runsaus on sekä siunaus että kirous. Benidormista on tullut eurooppalaisten nuorten bilettelykeskus. Polttareita juhlitaan, syntymäpäiviä vietetään,  ihan muuten vaan riehutaan… Espanjalaiset eivät pidä englantilaisista, ne ovat ne pahimmat bilettäjät, juopot, riehujat, arvelee espanjalainen.Mikäli tuntuu, että sinne kaupunkiin ei tee mieli, niin voi jättää väliin.

Suomalaisurheilijoiden talvileirit olivat pitkään Benidormissa.

Benidorm voi olla ja onkin paljon muuta kuin turistit, pilvenpiirtäjät ja halpatavaraa.

Näköalapaikka –  El Mirador de la Punta del Canfali (kuva)

Todellisuus on kuitenkin hyvin erilainen. Benidormilla on todellisia monumentaalisia helmiä ja mielenkiintoisia paikkoja, jotka matkustajan ei pitäisi jättää huomioimatta. Sen lisäksi, että suositellaan miellyttävää kävelyä Elchen puiston läpi, on olemassa muitakin paikkoja, jotka antavat lisäarvoa tavalliselle lomakaupungille.

TERVETULOA LOMALLE LA HACIENDAAN!

La Hacienda
Estrella Polar 67
03581 Albir/ Alicante
Spain

PUH/TEL:
Mika +358401627557

EMAILS:
info@lahacienda.fi
mika.hartikainen@lahacienda.fi