Calpe

Albirin rannalta Calpen suuntaan katsottaessa ei voi olla huomaamatta Calpen monoliitikalliota! Se on kuin jättiläisen mereen viskoma, vuorensyrjästä repäisty palanen. Mutta miten sinne pääseekään, maitse vai vesitse?

Automatka Albirista Calpeen kestää puolisen tuntia.  Upeita maisemia koettavissa matkalla, ortodoksinen kirkkokin matkan varrella  kerää katseita ja herättää toiveita päästä tutustumaan lähemmin (ainut Costa Blancalla).

Tunneli johdattaa uusiin maisemiin tien kiemurrellessa ylös ja taas alas, tuoden näkyviin vuoria ja merta vuoron perään. Näihin näkymiin ei ihmissilmä väsy – se havaitsee suuria upeita siivekkäitä, kotkiako lienevät?

Calpea lähemmäs tultaessa käy ilmi, ettei edessä olekaan laiva- tai venematka Penon de Ifach monoliitille tutustumaan päästäkseen.

Parkkipaikan löytyminen rannalta on helppoa.

Upeat näkymät ja kallion massiivisuus vievät sanattomaksi!

Noin kilometrin pituinen ja 332 metri korkea, pinta – alalta 50000 m2 suuruinen niemeke on  kuin liukunut mereen läheisestä Sierra de Oltà vuoresta. Tai sitten, jättiläisen heittämä!

Miten sinne pääseekään?

Kävellen! Ja aivan huipulle asti. Kulkemista varten on hyvä olla hyvät maastokengät.

Koko alue onkin  hyvin suosittu  kiipeilijöiden sekä sukeltajien suosiossa.

Reitti ei ole helppo! Korkeusero on suuri ja jyrkkiä osuuksiakin on luvassa. Viimeinen osa siitä vaati hyvien kenkien lisäksi myös hyvän kunnon. Liukkaaksi hioutuneet kivet vaikeuttavat retkeilijän kulkua.

Matka edestakaisin vie suurin piirtein 2,5 h.

Mutta – näkymä huipulta on varmasti  vaivan ja annetun ajan arvoinen. 170 lintulajia on havaittu koko alueella joko kallioille tai suolajärvillä pesiviä. Niinpä lintubongarit suosivat aluetta.

Vuonna 1987 julisti Generalitat Valenciana Peñón de Ifachin luonnonpuistoksi. Täältä löytyy harvinaisia kasveja ja monta sataa eläinlajia.

CALPE

Ranta on Costa Blancan parhaita – 11 kilometrin pituudelta vesi on kirkasta ja puhdasta. Ja turkoosin sävyt vahvasti näkyvinä. Calpen satama on vilkas ja siellä pidetään kalahuutokauppoja joissa yksityiset tai ravintoloitsijat huutavat aamun saalista omakseen.

Kalastajaveneet palaavat mereltä satamaan  kalastajayhdistyksen määräämässä järjestyksessä.  Kalat laitetaan laatikkoihin ja ne nostetaan hihnalle. Jokainen saa mahdollisuuden tutkia tarjolla olevat kalat. Ostajalle annetaan tiedot milloin kalat on pyydetty ja myös kalastuaaluksen nimi kerrotaan. Ostajille jaetaan laitteet, joiden nappia painaamalla voi tehdä tarjouksen.

Kalaravintolat ovatkin alueella suosittuja. Niihin voi illan tullen suunnata tai sitten ihan vain kävellä vanhaan kaupunkiin.

CALPEN HISTORIAA

Kuten kaikki nykyiset rannikkokaupungit Espanjassa, myös Calpe on ollut aikoinaan pieni turistiton kalastajankylä.

Aragonin amiraali Roger of Laurin vuoden 1290 määräyksestä laitettiin alulle Ifachin kylä. Se rakennettiin kallion läheisyyteen ja ympäröitiin muurilla jonka tarkoitus oli suojella asukkaita merirosvoilta.

Kahden Pietarin sota vuonna 1359 tuhosi kylän ja sittemmin vuonna 1687 ryöstivät merirosvot kaupungin ja vangitsivat 290 kaupunkilaista  vieden ne Algeriaan. Viiden vuoden kuluttua asukkaat vapautettiin kultalunnaita vastaan.

 

Nykyään merirosvoja ei tarvitse pelätä ja muurien suojaama vanhakaupunki kuuluu Calpen tunnelmallisimpiin paikkoihin.  Siellä on pieniä erikoisliikkeitä, käsityöliikkeitä ja tietenkin kahviloita. Vanhankaupungin El Positin ja Casa Mola Molan  kaltaiset ravintolat ovat matkailijoiden suosikkipaikkoja. Pienistä kaupoista voi löytää hyvinkin mielenkiintoisia tuliaislahjoja ja sunnuntaisin vanhassa kaupungissa järjestetään myös taide- ja käsityömarkkinat.

Päänähtävyydenä Calpessa on Nuestra Señora de las Nievesin kirkko. Siellä sijaitsevat myös arkeologian ja historian museo sekä kaupungin mielenkiintoinen keräilymuseo.  

Calpen suola-allas puolestaan sijaitsee lähellä Peñón de Ifachia. Roomalaisten aikakautena säilytettiin suola-altaassa kalaa ja lihaa. Nyt siellä saattaa tavata flamingoja!

Niille jotka ovat tarpeeksi kiipeilleet, uineet, lintuja bonganneet, ostokset tehneet, jää vieläkin tekemistä, mikäli haluaa.

 

 

 

TERVETULOA LOMALLE LA HACIENDAAN!

La Hacienda
Estrella Polar 67
03581 Albir/ Alicante
Spain

PUH/TEL:
Mika +358401627557

EMAILS:
info@lahacienda.fi
mika.hartikainen@lahacienda.fi