Mikan historiaa

LA HACIENDAN HISTORIAA

La Hacienda on toiminut yli 40 vuotta vieraanvaraisena yksityiskotina.Marras- joulukuussa 2017 kiinteistöt siirtyivät Mika Hartikaiselle.

Rakennamme La Haciendasta rauhan, ystävyyden, vieraanvaraisuuden tyyssijaa unohtamatta välittömyyttä ja ihmistä kohtaavaa tunnelmaa.

Mika kirjoittaa:

Ennen aikaani täällä La Haciendan omistajana, tein harjoittelua Suomessa 39 v. toimien keittiöapulaisena, ravintoloitsijana, keittiö- ja hovimestarina monissa kuvioissa. Matka meni välillä maailmalle eteläistä afrikkaa myöten.

Matkani on ollut mielenkiintoinen ja antava. Paljon on jäänyt lapaseen monista eri ruokakulttuureista, ihmisistä ja työ- ja pelikumppaneina.

Matka jatkuu uudessa haasteessa, unelmassa, matkani jatkuu, Hola !

Suuruus ei ole kauneutta, kuten kirjoitin jo reglaameja, visioita ja missioita 30 v. sitten, kun sain ravintolani Bellmanille v. 1988 Suomen Gastronomien Seuran tunnustuksen, Vuoden Ravintola.

Puuroja on saanut keittää maailman mahtavimmille päämiehille, rock- ja oopperatähdille. Näistä ei kannata ylpeillä, sama nälkä ja sama ajatus ravitsemuksesta kantaa meidän jokaisen osalla ja suissa.

Tiimimme kehittämässä ideaa La Haciendassa on loistava, kiitos kaikille.

Tiimimme on kaivanut muutamia otteita historiastani Suomessa, enkä kehtaa niiden julkaisua evätä.

Itse lämpenin v. 1979 HS/ ruokatorstain artikkeliin, jonka olin jo unohtanut. Voin saman artikkelin allekirjoittaa tänäkin päivänä, 39 vuoden jälkeen.

Pahoittelen pitkää löpinääni tässä, tiimimme keräämää aineistoa on ohessa. Ilmeisesti sinne tulee jatkumoakin….. Mika palveluksessanne intohimolla hyvään ruokaan ja tunnelmaan.

Aika aikaa kutakin, intohimoni orkesterimme johdossa oli v. 1987 aloittaessamme Bellmanin, luopua ns. pipertämisen Novelle Cuisinesta, niin ettei nakkikioskin kautta tarvitse mennä kotiin.

Kauneusarvot, hyvämaku tasalaatuisesti on avain pärjäämiseen kuin myös kehittymiseen. Suuret kiitokseni kuuluvat Arille ravintolapäällikkönä, Markulle ja Brunolle keittiömestareina. Kun tiimi pyrkii hyvään lopputulokseen, kovalla ja vakaalla työllä voi vaikka vahingossa pukata ns. Priimaa. Innostunut tiimi, ammattitaito ja yhteinen tavoite onnistua asiakastyytyväisyydessä on aina alusta, jolta ponnistaa. Se on aina osa jokaiselle elämän suuria tavoitteita- rakastaa työtään. Alla saamamme tunnustus Suomen Gastronomien Seuralta 30 vuoden takaa. Minulla oli hyvä porukka

Alla muutama esimerkki jo järjestetyistä tapahtumista.

Mielenkiintoista Historiallista infoa

TUPAKKA

Tupakanpoltto perulaisessa alkperäiskulttuurissa oli osa erilaisia riittejä: uskonnollisia sovittelu-, neuvottelu- ja vierailurituaaleja. Savun hengittämisessä käytettiin tupakan ohella myös yrttejä. Ensimmäiset todisteet tupakanlehtien käyttämisestä juontaa vuosiin 0-50 jkr.

Maya-intiaani

Kun Kolumbus saapui ryhmineen Amerikkaan 1492, paikalliset tarjosivat Kolumbukselle lahjaksi outoja lehtiä, joista tutkimusmatkailija ei aluksi kiinnostunut. Niitä tarjottiin myös Rodrigo de Jerezille, joka ei heittänyt lehtiä pois vaan vei ne Espanjaan.

Hän alkoi jäljittää intiaanien tapaa polttaa tupakanlehtiä, kääriessään ne palmu – tai maissilehtiin. Ihmiset kauhistuivat ”savun juomisesta” ja mies tuomittiin 7 vuodeksi vankilaan.  Kun hän vapautui, tupakoinnista oli tullut tunnettu villitys.

Tupakkaa pidettiin alkoholin kaltaisena nautintoaineena ja aluksi myös lääkkeenä moniin vaivoihin. Sen luultiin esimerkiksi parantavan päänsärkyä, hengenahdistusta ja yskää sekä suojaavan rutolta.

Tupakan maine lääkkeenä alkoi kuihtua vasta 1800-luvulla.

Kolumbus

Rodrigo de Jerez

SUKLAA

Suklaan historia alkaa noin 3500 vuotta sitten, 1500 – 400 eaa.

Suklaan alkuperästä saatiin uutta tietoa arkeologisissa kaivauksissa Puerto Escondidossa, Hondurasissa 1995-2000, löytyi nimittäin kaakaota keraamisista palasista, jotka ovat ajalta 1100-800 eaa.

Mesoamerikan  olmeekit olisivat ensimmäinen kaakaota viljellyt kansa. Keitä he olivat?

Olmeekit olivat muinainen korkeakulttuuri Mesoamerikassa Meksikonlahden rannan seuduilla Tehuantepecinkannaksella nykyisten Veracruzin ja Tabascon osavaltioiden alueella. Olmeekkien sivilisaation kukoistuskausi oli Mesoamerikan esiklassisella kaudella noin 1200 eaa. – 400 eaa.

Olmeekkien sivistynyt kulttuuri poikkesi selvästi ympäröivistä yksinkertaisista heimokulttuureista. He hallitsivat ajanlaskun, olivat taitavia kivenkäsittelijöitä ja rakensivat suuria monumentteja. Parhaiten heidät tunnetaan valtavista kivipääveistoksista, jotka ehkä esittävät heidän päälliköitään.

Sana, jolla on voitu viitata sekä kasville että juomalle olisi niiden kielellä ”kakaua” tai ”kakawa”.

Mayat ja atsteekit käyttivät kaakaopapuja pääosassa valuuttana eivätkä nautintoaineena.

Espanjaan kaakaopavut tuotiin 1544 kun kekchi – intiaanien valtuuskunta saapui tapamaan Espanjan kruununprinssiä.

Ensimmäisen kaakaolastin tiedetään saapuneen Sevillaan vuonna 1585.

Tämän jälkeen nestemäinen suklaajuoma alkoi saavuttaa suosiota Espanjan hovissa. Suklaata alettiin tarjoilla kylmänä, ja chilin sijaan sitä maustettiin sokerilla, kanelilla, manteleilla ja pähkinöillä.

Euroopassa 1600 – 1700  luvulla kaakao oli ylhäisön herkkua ja se levisi hovista hoviin, myös suklaan salaisuudet levisivät Espanjasta muualle Eurooppaan.

Ranskassa suklaa säilyi hovin ilona, mutta Englannissa suklaasta tuli vuosisadan puolivälin jälkeen koko varakkaamman kansanosan nautintoaine, kun kahvilat alkoivat tarjoilla suklaajuomaa.

Ensimmäisiä kiinteitä suklaita valmistettiin käsityönä Euroopassa 1700 – luvulla.

Yhdysvaltoihin suklaan toi irlantilainen John Hannon vuonna 1765.

VIINISTÄ

Wikipedian mukaan viinin historia sai alkunsa varhaisimpien tunnettujen todisteiden mukaan Iranista ja Kaukasuksen seuduilta noin 7000 vuotta sitten. Eurooppaan viinin viljely levisi antiikin aikoina. Euroopan ulkopuolelle, kuten Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan ja Australiaan, viininviljely alkoi levitä löytöretkien myötä 1500-luvulta alkaen.

Vanhimmat todisteet viinistä ovat löytyneet Zagrosvuorten pohjoisrinteiltä nykyisen Iranin alueelta yli 7 000 vuoden takaa. Vuosien 5400–5000 eaa. välille ajoitetusta kylästä löytyneessä keramiikka-astiassa oli punaista viinirypäleen ja pihkan sekoitusta, joka oli fermentoitu nopeasti ja nautittu tuoreena. Kaukasukselta Kaspianmeren rannalta on tehty sitäkin vanhempia löytöjä, mutta niissä on voinut olla kyse luonnonvaraisesta eikä viljellystä viinirypäleestä.

Maailman varhaisimman tunnetun viininvalmistamon jäännökset on löydetty syrjäisestä luolasta Armenian eteläosasta. Kansainvälinen arkeologiryhmä kaivoi luolasta esiin rypäleiden puristamiseen käytetyn altaan, käymisaltaan, säilytysruukkuja ja juoma-astioita. Radiohiiliajoituksen perusteella astioiden ikä on noin 6 100 vuotta.

Kaksoisvirtainmaan (Mesopotamian) ensimmäiset korkeakulttuurit toivat hallitsijoidensa ja papiston nautittavaksi Kaukasukselta viinejä, sillä Kaksoisvirtainmaassa oli liian kuuma ja kuiva ilmasto viininviljelyyn. Uusassyrialaisen valtakunnan aikana viininviljely oli jo levinnyt maassa laajalle, ja etenkin Ninive (nykyinen Irak) tunnettiin viinintuotannostaan. Myös muinaisessa Egyptissä viljeltiin jonkin verran viiniä, etenkin uskonnollisiin menoihin, vaikka olut olikin sitä tärkeämpi juoma. Koko Lähi-idässä käytettiin tuolloin lähinnä punaviiniä. Anatolian viininviljely oli kehittynyt etenkin heettien myötä laaja-alaiseksi. Viininviljely levisi myös itään ja saavutti Kiinan viimeistään 100-luvulla eaa.

Vanhassa testamentissa viini mainitaan useita kertoja, joskaan maininnoista ei selviä viinistä muuta kuin että se oli ilmeisesti punaviiniä.

Eurooppaan viini levisi etenkin foinikialaisten ansiosta, jotka kävivät syyrialaisella viinillä merikauppaa koko Välimeren alueella.

Kreetan saaren minolainen kulttuuri tunsi viinin jo vuoden 1700 eaa. tienoilla, ja Faistoksen palatsin kaivauksista on löydetty vähän myöhemmälle ajalle ajoitettuja viiniviljelmiä. Kreetan valloittaneet mykeneläiset omaksuivat 1400-luvulla eaa. viinin ja antoivat sille sen nykyisen nimen.

Iberian niemimaalta kotoisin olevien rypälelajikkeiden runsaus mahdollisti viininviljelyn varhaisen aloittamisen viinitarhojen rypäleistä. Jotkut arkeologit uskovat, että näitä rypäleitä viljeltiin ensimmäistä kertaa 4000-3000 eaa., kauan ennen kun  foinikialaiset perustivat Cádizin kaupungin.

Foinikialaisten jälkeen kartagolaiset edistyivät viininviljelyssä.

Punaiset sodat Carthagen ja Rooman nousevan tasavallan välillä johtivat niemimaan roomalaiseen valloitukseen, jota he kutsuivat nimellä Hispania.

Rypälelajikkeet joista valmistettaan viiniä Espanjassa ovat mm.Tempranillo, Albariño, Garnacha, Palomino, Airén, Macabeo, Parellada, Xarel lo, Cariñena ja Monastrell.

Kansainvälisesti tunnettuja espanjalaiset viinit ovat Rioja, Ribera del Duero, Jerez, Rías Baixas, Penedés ja Priorato alueilta.

 

Viinihuumoria

Ei kovinkaan viehättävän näköinen mies pyysi tarjoilijaa viemään pullon punaviiniä harvinaisen upealle naiselle joka istui yksikseen.

Tarjoilija vei juoman naiselle ja sanoi:

”Tämä on herrasmieheltä joka istuu tuolla” ja osoitti kohta miestä joka nyökkäsi.

Nainen katsoi kylmästi viinipulloa pari sekuntia jonka jälkeen hän päätti vastata miehelle. Tarjoilija odotti lähellä vastausta, otti naiselta viestin ja vei sen miehelle.

Mies katsoi viestiä, jossa luki: Jotta voisin hyväksyä tämän juoman, teillä pitäisi olla Mersu autotallissa, miljoona pankkitilillä ja 20 cm housunlahkeessa”

Luettuaan viestin mies päätti vastata. Hän taitteli viestin, antoi sen tarjoilijalle ja pyysi toimittamaan sen kaunottarelle.

Nainen luki:

”Neidille tiedoksi! Kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Minulla on Porsche ja Ferrari autotallissa Ranskan Rivieralla ja Rolls Royce Sveitsin alppimajallani, 5 miljoona tililläni ja yli 20 miljoona sijoituksina.

Mutta, edes noin kauniin naisen takia en suostu leikkaamaan peniksestä 5 senttiä pois. Niin että lähetä pullo takaisin!”

LASIN HISTORIA

Lasi? Ei ole helppoa ajatella arkielämää ilman sitä! Tulisi lunta tupaan monessakin mielessä. Lasi on parantanut elämänlaatua jo sen varhaisesta historiasta lähtien eli n 3000 v eKr jolloin se Egyptissä lähti kehittymään hiekkasydänmenetelmällä. Silloin jo kyettiin puhaltamaan pientäkin esineistöä. Nykypäivänä lasi on välttämätön materiaali eri teollisuudenaloilla, esim optiikka perustuu juuri lasin ominaisuuksien hyödyntämiseen. Lasi liittyy aivan kaikkeen elämässämme, arjessa, tieteenaloilla, teollisuudessa, taiteessa – lista on mittaamaton.

 

Roomalaisaikana (Suomen esirautakausi) sanotaan lasinvalmistuksen ja lasinpuhallustaidon levinneen Eurooppaan Libanonin Sidonista. Raaka-aineilla käytiin kauppaa juuri Välimeren maissa. Hiekka ja polttoon käytettävä energia, puu, löytyivät omasta takaa. Erilaisilla oksideilla saatiin aikaan värejä.

Egyptiläiset valmistivat tosin jo aiemmin kahta lasinsukuista tuotetta – fajanssia ja egyptinsinistä joiden oksidit olivat pii, alkali ja kupari.

Prosessiin tarvittavaa soodaa saatiin Alicanten merilevästä, barillasta.

Roomaan aikaan tuotettiin mm. pulloja ja keramiikka alkoi väistyä viinien säilytyksessä. Tuotettiin neliskanttisia pulloja, jotka oli helppo pinota kuljetuksissa.

Lasireseptit olivat tarkoin varjeltuja salaisuuksia ja ammattitaito saavutettiin oppipoika-kisälli-mestari menetelmällä.

Rooman aikaiset lasi-pullot

Taito siirtyi isältä pojalle ja esim eräässä venetsialaisessa suvussa oltiin lasinpuhaltajia 500 vuoden ajan.

                                                           ***

Roomalaisajan jälkeen kansainvaellusten alettua 400-luvulla lasiteollisuus joutui jostain syystä vaikeuksiin. Valmistus jatkui, mutta muotoilu tuli kömpelömmäksi ja laatu huononi.

Kirkon merkityksen kasvaessa lasi sai merkitystä kirkkotaiteessa. Lasimaalauksista tuli tärkeä osa kirkkojen interiöörejä. Rooman vaikutusaluella perustettiin lasiateljeita luostareihin ja kaupunkeihin, mutta keski-Euroopassa lasinvalmistus siirtyi metsiin pieniin verstaisiin joissa energialähde, puu, oli helposti saatavilla.

                                   ***

Lasia on valmistettu Venetsiassa 900-luvulta lähtien. Avouunit olivat kuitenkin suuri tulipaloriski, joten lasitehtaat siirrettiin 1200-luvun lopulla dogen/hallitsijan määräyksestä Muranon saarelle, jonne kerääntyneet lasinpuhaltajat varjelivat tarkoin ammattisalaisuuksiaan.

On mahdollista, että ristiretkien aikana lähi-idän maihin venetsialaiset toivat tullessaan asintekemisen taidon.  Venetsialaiset olivat kuuluisia kirkkaista ja valoisista mielikuvista syntyneistä esineistä. Niinpä viidennellätoista vuosisadalla Venetsiasta tuli johtava lasinvalmistaja Euroopassa.

Huolimatta kiellosta paljastaa lasin ”reseptistä” tai Muranolta poistumiskiellosta, tieto jollakin tavalla vuoti Saksaan ja Ranskaan.

***

Kristalli otettiin käyttöön 1400-luvulla Muranossa kun opittiin värittömän lasin valmistus. Sitä verrattiin jalokivena tunnettuun vuorikristalliin. Böömiläinen kristalli on puolestaan lasia jossa sooda on korvattu potaskalla. Tämä lasi on soodalasia kirkkaampaa eli kaiverrettua lasia, kristallia.

Englannissa puolestaan kehitettiin 1600-luvulla kehitettiin lyijypitoinen lasi, jolla on suurempi valon taittokyky ja saatiin aikaan säihkyvämpää lasia.

Ikkunalasit oli merkittävä lasiteollisuuden haara. Lasimassasta puhallettiin pallo, joka avattiin ja lingottiin levyksi josta leikattiin ruutuja. Sittemmin tasolasia tehtiin puhaltamalla sylinteri, joka leikattiin halki ja mankeloitiin levyksi. Näin saatiin suurempia lasilevyjä ja parempaa laatua. Peililasi hiottiin molemmilta puolilta menetelmä ollessa vieläkin paikoin käytössä. Tekniikkoja kehiteltiin ajan kuluessa mutta ikkunalasin valmistuksen mullisti Pilkingtonin float-menetelmä, jossa lasimassan annetaan jäähtyä sulan tinan pinnalla. Tuloksena on virheettömän sileä.

LASI ESPANJASSA

Ensimmäisiä lasinsirpaleita on Espanjassa löydetty Gordoban alueelta.

Oli tavanomaista, että vainajan mukaan haudattiin hyöty- tai arvoesineitä kuten lasikoruja.

Felipe V (v. 1700)  toi monien muutosten lisäksi muutoksen lasiteollisuuteen. Real Fabrica de Cristales de Granja (Segoviassa) alkoi hyödyntää San Ildefonson maatiloilta hankittuja kiteitä. Tuotettiin  lamppuja, astioita.

Kataloniassa valmistettiin 1600-luvulla valmistettiin esineitä venetsalaistyylisestä lasista.

TERVETULOA LOMALLE LA HACIENDAAN!

La Hacienda
Estrella Polar 67
03581 Albir/ Alicante
Spain

PUH/TEL:
Mika +358401627557

EMAILS:
info@lahacienda.fi
mika.hartikainen@lahacienda.fi