Sierra Gelada- jäähtynyt (jäähdytetty) vuori

70 miljoona vuotta sitten törmäsi Afrikasta irtautunut mantereen palanen tähän alueeseen. Tulivuoret purkautuivat, laava virtasi. Jäähtyessä muodostui vuori joka tunnetaan Sierra Geladana. Luonnonpuisto ”Parc Natural de Sierra (Serra valencian kielellä) Gelada, alkaa heti La Haciendan muurin toiselta puolelta. Kesäaamuisin jo klo 7 paikkeilla kuuluu vuorelta puhetta. Joskus espanjankielistä, joskus kiinankielistä ja ajoittain en saa kiinni mitä kieltä puhutaan. Sadat ihmiset vierailevat viikottain karulla luonnonsuojelualueella. Matkailijoita on ihan kaikenlaisia. On Albirista Benidormin kulkijoita, koska vuori levittäytyy sinnekin asti. On valokuvaajia, yksinvaeltajia, ryhmiä…

Alueen pinta-ala on yli 5600 hehtaaria. On missä vaeltaa. Leuto Costa Blancan ilmasto suosii vierailua milloin tahansa, vuodenajasta riippumatta.

Näköalapaikkoja on runsaasti. Täältä näkyy el Penon de Ifach sekä Calpe.

Pisin reitti kulkee 8 kilometria pitkin vuorta ja kivutaan 438 m korkeudelle. Reittejä on 3. Eniten ehkä käytetään 5 km pituista reittiä Albirin majakalle Faro del Albirille.

Tänne voi tulla jopa pyörätuolilla, koska tie on asfaltoitu.

Sille reitille jäävät myös okrakaivokset Minas de ocre.

Alueelta on löydetty merkkejä ihmisen läsnäolosta noin 50.000 vuotta sitten. Keitä mahtoivatkaan olla? Miten elivät. Ilmeisesti ruoka tuli merestä ja ehkä myös juurista.

Kivessä näkyy fossiileja (kuva)

Sierra Gelada (kuva)

Tämä alueen merkkinä on  Faro de L´Albir – Albirin majakka. Sen oli tarkoitus merkitä vuoren pohjoispäätä. Majakka rakennettiin 1863, vanha vahtitorni – Bombardia torni on peräisin 1600 – luvulta. Siitä ei ole paljonkaan jäljellä. Mutta majakka koko komeudessa on ja sisäänkin pääse. Vielä ennen kun saavut majakalle, näet polkua joka johtaa okrakaivokselle.

Okravärejä, kuten punamultaa ja keltaista okraa, käytettiin jo muinaisissa luolamaalauksissa noin 35 000 eaa.

Punaiseen liitettiin elämänvoimaa – joistakin vanhoista haudoista on löytynyt useita kiloja punaista okraa. Kun kiviajan metsästyskulttuuri päättyi ja ihmiset asettuivat viljelemään maata ja kasvattamaan karjaa, myös luolamaalausten aika päättyi. Tapa suojella kotinsa väreillä tai piirroksilla kuitenkin säilyi monissa kulttuureissa: kirkkoihin kaiverrettiin ja maalailtiin pyhimysten ja pirujen kuvia, koteihin suojelusolentoja, joissakin islamilaisissa kulttuureissa talojen pieliä maalataan sinisellä värillä ja joissakin afrikkalaisissa kulttuureissa naiset maalaavat oman kotinsa seinät keltaisella tai punaisella okralla…

Maalaustaiteessa käytetään sitä usein ihon värinä.

Maavärejä (myös hiiltä ja mangaanioksidia) käytettiin myös muuhun kuin maalaamiseen: mm. ruoan säilytykseen ja lääkeaineina.

Kun tulet majakalle ja sinua onnistaa, voit nähdä aamuauringossa delfiinejä leikkimässä…

Tai sitten nautit ihanasta näkymästä.

L’Albirin lumottu prinsessa

Sierra Gelada on kokonaisuutena tärkeä aarre, jota kaikkien on suojeltava. Mutta suullinen perinne puhuukin toisenlaisesta aarteesta …

Muutaman metrin päässä Faro de l´Albiria on okrakaivoksiin johtava onkalo. Legenda kertoo, että lumoavan kaunis arabialainen prinsessa suree kaivoksessa omaa julmaa kohtaloaan. Kauan sitten langetettiin hänen päälleen loitsu, jonka mukaan hänen tulee valvoa käärmeprinsessana vuoristoon peitettyä aarretta. Ainoastaan lyhyeksi ajaksi hän näyttäytyy joka neljännes vuosisata.

Se, joka on riittävän rohkea kohdatakseen prinsessa-käärmeen, voi murtaa pitkäaikaisen kirouksen. Kirous katkeaa kun prinsessa-käärmeelle annetaan kolme palaa leipää. Yksi kumpaankin käteen ja yksi käärmeleukojen väliin. Jos rohkea ei pakenee kauhuissaan hirviömäistä neitoa, saa hän korvaukseksi rakkautta, onnea ja terveyttä.

TERVETULOA LOMALLE LA HACIENDAAN!

La Hacienda
Estrella Polar 67
03581 Albir/ Alicante
Spain

PUH/TEL:
Mika +358401627557

EMAILS:
info@lahacienda.fi
mika.hartikainen@lahacienda.fi