Marraskuun reseptinä Karjalanpiirakat

Kansalliset perinneruuat ovat kaikille osa kulttuuri-identiteettiä. Me suomalaiset rakastamme karjalan-/riisipiirakoita, toki perunaversioitakin – kuten espanjalaiset rakastavat Paellaa ykkösenä. Me kaikki täällä Espanjassa asuvat suomalaiset pidämme ja vahdimme piirakoitamme kuin kruununjalokiviä. Ansiokas piirakkataituri, keittiömestari Sirkka Ruottinen on kuvannut piirakoiden valmistusprosessia taikinasta uuniin meneväksi. Piirakoiden tekotaito on perinnekasvatusta parhaimmillaan sukupolvelta toiselle. Suomessa leivontaperinteeseen on saattanut tulla katko, kiitos kauppojen piirakkahyllyjen.

Mikään ei ole parempaa kuin itsetehdyt piirakat hyvistä raaka-aineista. Marttojen sivustoilta löytyy monenmoista neuvoa ja ohjetta nykynuorisollekin. Piirakoiden valmistus kotioloissan on perheen yhteisöllisyyttä ylläpitävää laatuaikaa. Sivustoilta löytyy myös ohjeita mm. gluteenittomaan kuoritaikinaan tattarijauhoista. Itse jauhaisin jauhon tattarisuurinoista oikean karkeusasteen saavuttamiseksi.

Tiesitkö: Suomen suosituin puuroriisi Risellakin tulee Espanjasta? Piirakkamme ovat mitä kansainvälisintä Suomi-herkkua maailmallakin, niillä ei hyväillä vain suomalaisten makuhermoja. Olen keittänyt ja paistanut monessa maassa ja mantereella piirakoita, siten että matkalaukun pakkaaminen alkaa puuroriisillä, ruisjauhoilla ja piirapulikalla. En ole vielä tavannut yhtään kansallisuutta kehen pirakat eivät iskisi. Suosiolla jätän mämmimaltaat ottamatta mukaan.

Mikään ei voita Sirkan piirakoita !

Ruisjauhopussin kyljessä on hyvä piirakkapohjan valmistusohje.

Taikinasta leivotaan tanko joka jaetaan tasakokoisiin paloihin. Palat pyöritellään palloiksi ja litistetään matalammiksi. Laitetaan muovin alle ja ripotellaan väleihin hieman jauhoja. Kauli ohuiksi piirakan kuoriksi ( halkaisija 12-13 cm) ruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa limittäin ripottele väliin jauhoja, peitä muovilla. Laita uuni lämpiämään 275 asteeseen. Levitä kuorelle täyte , nosta reunat keskelle ja rypytä molemmilla etusormilla

Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla n. 15 min, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin. Kasta kypsät piirakat kuumaan vesi-rasvaseokseen ja peitä voipaperilla ja leivinliinalla.